Title Image

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ/ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

  • Καλείστε συχνά να αξιολογήσετε την οικονομική θέση των πελατών ή των προμηθευτών σας;
  • Λαμβάνετε υπόψη σας τα λάθη ή παραλείψεις στις οικονομικές καταστάσεις των οργανισμών προτού τους αξιολογήσετε;
  • Χρειάζεται καθημερινά να αξιολογείτε τον πιστωτικό κίνδυνο των συνεργατών σας;
  • Θέλετε να αναπτύξετε τις δεξιότητες ανάλυσης και ερμηνείας των πληροφοριών και των δεδομένων που προσφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις;
  • Θέλετε να γνωρίζετε πώς οι αποφάσεις σας επηρεάζουν τη ρευστότητα και την οικονομική αποδοτικότητα του οργανισμού σας;

Το πρόγραμμα δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα με πολύ αναλυτικό τρόπο.

Δεν προϋποθέτει οικονομικές γνώσεις αλλά, αντιθέτως, χτίζει σταδιακά και στοχευμένα τις οικονομικές δεξιότητες που χρειάζονται για την χρηματοοικονομική αξιολόγηση πελατών/προμηθευτών.

Όσοι το παρακολουθούν γρήγορα διαπιστώνουν ότι είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι 100% προσαρμοσμένο στη δουλειά τους. Κανένα πρόγραμμα δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο ή το επόμενο.

Οι συμμετέχοντες σε αυτό μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις οικονομικές καταστάσεις και να αξιολογούν τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, την αποδοτικότητα, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τον πιστωτικό κίνδυνο της επιχείρησης με τη χρήση πολλαπλών πρακτικών παραδειγμάτων από τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων και ασκήσεων εξοικείωσης.

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο, πλήρως, στη νέα πραγματικότητα των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, για τις ΜΗ εισηγμένες επιχειρήσεις και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς, για τις εισηγμένες.

 

Στόχοι του προγράμματος

Στο τέλος του προγράμματος κάθε συμμετέχων θα έχει:

  • εξοικειωθεί με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και θα έχει κατανοήσει πώς αυτά επηρεάζονται από τις καθημερινές συναλλαγές
  • κατανοήσει και θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει και να διορθώσει τα δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων, προκειμένου να λάβει ορθές αποφάσεις
  • αντιληφθεί το πώς επηρεάζουν οι εισηγήσεις-αποφάσεις του, τα αποτελέσματα του οργανισμού
  • κατανοήσει γιατί ο οργανισμός του, ζητά την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών αποτελεσμάτων
  • εξοικειωθεί με τις τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και κατάσταση ταμειακών ροών) πελατών / προμηθευτών κατά ΕΛΠ και ΔΠΧΑ και θα μπορεί να αντλήσει ουσιαστικές πληροφορίες για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων
  • κατανοήσει τη σημασία της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης για τη ρευστότητα της εταιρείας
  • εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση της οικονομικής θέσης των πελατών / προμηθευτών με τη χρήση κατάλληλων αριθμοδεικτών
  • κατανοήσει πώς οι αριθμοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των πελατών και πώς να καθορίζει το πιστωτικό όριο του κάθε πελάτη λαμβάνοντας υπόψη του τον πιστωτικό κίνδυνο.

Περιεχόμενα του προγράμματος

Βασικά οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων:

Πάγια περιουσιακά στοιχεία, Απόσβεση και Απομείωση, Χρηματοοικονομικές μισθώσεις Αποθέματα, Απαιτήσεις, Διαθέσιμα Καθαρή Θέση, Προβλέψεις, Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, Τι είναι το κεφάλαιο κίνησης Έσοδα και Κέρδη, Έξοδα και Ζημιές, Κόστος Πωλήσεων Ασκήσεις για κατανόηση της αλληλοεπίδρασης μεταξύ των οικονομικών μεγεθών.

Οι τρεις βασικές οικονομικές καταστάσεις:

Οικονομικές Καταστάσεις με βάση τα ΔΠΧΑ (Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς) και τα ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), βασικές αρχές σύνταξης Ισολογισμός – Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης – Κατάσταση Χρηματοροών – Τι
απεικονίζουν και που χρησιμεύουν Συσχέτιση και αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των Οικονομικών Καταστάσεων Εξοικείωση με τη μορφή των οικονομικών καταστάσεων κατά ΔΠΧΑ και ΕΛΠ Ασκήσεις εξοικείωσης με τις οικονομικές καταστάσεις κατά ΔΠΧΑ και ΕΛΠ και κατανόησης των οικονομικών μεγεθών των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων με χρήση αριθμοδεικτών:

Ανάλυση «κοινού μεγέθους»: τι είναι και πού χρησιμεύει Αριθμοδείκτες Δραστηριότητας, Ρευστότητας, Αποδοτικότητας εκμετάλλευσης, Κεφαλαιακής διάρθρωσης και Βιωσιμότητας Πώς αξιοποιούνται στην αξιολόγηση των εταιρειών και στη λήψη αποφάσεων Ασκήσεις εμπέδωσης αριθμοδεικτών με πραγματικά παραδείγματα εταιρειών.

Διαχείριση πιστωτικού κινδύνου:

Πώς η διαχρονική εξέλιξη των Οικονομικών Μεγεθών διαμορφώνει τον πιστωτικό κίνδυνο και πώς τον αποκαλύπτουν οι Αριθμοδείκτες Αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου βάσει αριθμοδεικτών ή z-score του Altman Ορίζοντας το Πιστωτικό όριο του πελάτη με βάση τον πιστωτικό κίνδυνο Ασκήσεις αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου με βάση πραγματικές οικονομικές καταστάσεις εταιρειών

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για στελέχη Οικονομικών Διευθύνσεων, Λογιστηρίων, Πιστωτικού Ελέγχου, Πωλήσεων, Προμηθειών, Supply Chain, Logistics, Business Analysts και Controllers, που χρειάζεται να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους  στη χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων (financial analysis) και στην αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου (credit risk assessment).

 

Μεθοδολογία

Παρότι το πρόγραμμα φιλοξενεί στελέχη από πληθώρα οργανισμών, είναι πάντα πλήρως προσαρμοσμένο στους κλάδους όλων όσων συμμετέχουν κάθε φορά.

Η θεωρία ακολουθείται από πληθώρα παραδειγμάτων που αντλούνται από τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, πελατών, προμηθευτών και ανταγωνιστών των εταιρειών των συμμετεχόντων.

 Ημέρες    Ώρες – Ωράριο             
     2 17 (09:00 – 17:30)

 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις προσεχείς εκπαιδεύσεις